Dietní ořechový dort s kávovým krémem
Dietní ořechový dort s kávovým krémem
5 vajec,
tekuté nízkokalorické náhradní sladidlo vhodné pro pečení (místo 120 g cukru),
50 g mletých ořechových jader,
120 g hladké mouky,
2 rovné lžičky kypřícího prášku,
tuk na vymaštění a hrubá mouka na vysypání formy,
20 g dia čokolády
Krém:
4,5 dl mléka,
1 1/2 balíčku pudinkového prášku s vanilkovou nebo karamelovou příchutí (60 g),
80 g tuku,
instantní káva,
nekalorické náhradní sladidlo
Z bílků ušleháme sníh, lehce do něj vmícháme žloutky a ořechy, potom tekuté umělé sladidlo a na celý povrch prosijeme mouku s kypřícím práškem. Těsto lehce promícháme, nalijeme do vymaštěné a moukou vysypané dortové formy (nejméně o průměru 23 cm), povrch uhladíme a těsto upečeme ve středně vyhřáté troubě (200°C).
Vychladlý korpus rozkrojíme na dvě nebo na tři kola, spojíme je částí krému, zbytkem potřeme celý povrch dortu, horní plochu zvrásníme vidličkou a posypeme strouhanou čokoládou. Část krému si můžeme nechat na dozdobení.
Příprava krému:
V mléce rozmícháme pudinkový prášek, vlijeme do ostatního horkého mléka, za stálého míchání uvedeme do varu a povaříme 1 minutu.
Krém vychladíme za častého zamíchání, přidáme instantní kávu a šleháme za postupného přidávání tuku (pokojové teploty). Podle chuti osladíme.